Новосадски Калеидоскоп културе, у свом петом и најзначајнијем издању до сада, улази у трећу недељу посвећену књижевности, коју ће отворити дводневни програм Град књиге, 17. и 18. септембра, уз гостовање актуелних европских, регионалних и домаћих писаца, као и најпознатијих издавача.

Град књиге, који је као концепт пре две године смештен у барокни драгуљ Новог Сада, у Подграђе Петроварадинске тврђаве, овог пута ће, због најављених непогодних временских прилика предстојећег викенда, бити премештен у затворени простор СПЕНС-а, једног од најпрепознатљивијих новосадских објеката.

Добитник НИН-ове награде, Владимир Пиштало, један од најцењенијих домаћих књижевника, Ласло Вегел, једна од најчитанијих регионалних књижевница, Ведрана Рудан, млади српски аутор Александар Танурџић, дизајнер, визуелни уметник и писац Славимир Стојановић Футро, црногорски комичари “Тхе Боокс оф Књиге”, само су нека од великих имена захваљујући којима ће Нови Сад, у оквиру Калеидоскопа културе, бити претворен у својеврсни калеидоскоп писане речи уз представљање напознатијих издавача на Базару књиге и традиционалну Размену књига.

Поред великих књижевних имена, Град књиге прожимаће и извођачка уметност и то захваљујући великанима српског глумишта попут Војислава Воје Брајовића и Зијаха Соколовића који ће бити у нешто другачијој улози, читајући дечије поезије и бајке, као и Петра Божовића, којег ће публика имати прилике да види у монодрами “Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи”, али и једном од најпознатијих словеначких музичара Зорана Предина и бенд “Лачни Франз” и то на њиховој опроштајној турнеји.

Отварање недеље књижевности обухватиће и представу “Што на поду спаваш” рађену према истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, која ће одиграна у Српском народном позоришту.

Дводневни програм Града књиге ће и у суботу и у недељу бити отворен већ у поподневим часовима, са фокусом на најмлађе, па ће тако поред Брајовића и Соколовића, програм употпунити концерт хора Чаролија, под диригентском палицом Леонтине, наступи дечјих хорова Звончићи и Колибри, као и опере за децу “Црвенкапа” и “Цврчак и мрав”.

Улаз на све догађаје је слободан.

Коментари су затворени.