Изложба у галерији МАЦУТ

Свечано отварање изложбе Галерије наивне уметности из Ковачице je 29. децембра 2022. у 19.00 сати у Галерији МАЦУТ.

Изложбу ће отворити господин Адам Јонаш, председник месне заједнице Ковачица, а о уметницима ће говорити Ана Жолнај Борца, директорка галерије. Све присутне у име домаћина, поздравиће директор Јавног предузећа ,,Спортски и пословни центар Војводина“ господин Драган Милић.

Јавна установа, Галерија наивне уметности у Ковачици, основана је 15. маја 1955. године, под окриљем Дома културе “3. октобар” Ковачица, и била је то прва сеоска галерија слика на подручју целе Југославије. Скупштина општине Ковачица, 15. децембра 2008. године, оснива Галерију наивне уметности као посебну установу, независну од Дома културе.

Галерија наивне уметности је подарила свету нека од најзначајнијих имена у домену уметности наиве, попут Мартина Јонаша, Зузане Халупове, Јана Књазовица…чије слике су уврштене у најзачајаније светске музејске и галеријске колекције, као и приватне збирке познаваоца уметности.

Главна делатност Галерије наивне уметности огледа се у очувању, неговању и промоцији традиције самоуког сликарства. Захваљујући уметности наиве годишње Ковачицу посети близу двадесетхиљада туриста са свих меридијана света.

Галерија наивне уметности је за свој дугогодишњи рад добила низ признања , награда и одликовања. Једно од најзначајнијих је Орден Карађорђеве звезде II степена, које је примила 2017. године, од стране председника Републике Србије.

Изложба ће бити постављена у Галерији ,,Мацут“ до 16 јануара 2023. године.

Коментари су затворени.