Иако су жене присутне у боксу још од XVIII века (када уопште креће професионализација бокса), када погледамо уназад – равноправности између жена и мушкараца готово да и није било. Говорећи о скорашњој историји, највећа победа жена у боксу је увођење женских надметања на Олимпијске игре, 2012. године на летњим играма у Лондону, након чега су борбе нормално организоване и у Рију 2016. године. У Лондону се такмичило 36 девојака у три категорије, да би се у Рију тај број удвостручио. Према речима председника Међународног олимпијског комитета, женски бокс је оправдао очекивања упркос критикама и сумњама да ли би жене уопште требало да се баве тим спортом.

Деби тог спорта на Олимпијади означава нову еру у којој на играма више нема само мушких спортова и све земље света шаљу и женске спортисткиње.

Уколико не разумете зашто је женама толико важно да се подједнако цени њихов професионални ангажман у спорту, довољно је да знате једно – бокс је још једно средство у борби жена против дискриминације.

Тако настаје и рЕволуција. Прва професионална ревија искључиво женских мечева на овим просторима.

Оно што већина не зна јесте да су жене неретко успешније од мушких колега код нас. Примера ради, само Нови Сад данас има прву и једину жену из Србије која је освојила 57 година стар међународни боксерски турнир ’Београдски победник’, а из Новог Сада је. Реч је о Анђели Бранковић која тренутно вија норму за Олимпијаду у Токију. Нови Сад има две двоструке светске шампионке у кик боксу, Александру Крсић и Теодору Манић, а из овог града је и актуелна Европска првакиња и освајачица Светских борилачких игара у савате боксу, Кристина Џолић. Из Новог Сада највеће успехе постигла је и Јелена Кубурић (Ђурић), пионирка југословенског бокса и кик бокса, освајачица домаћих и интернационалних медаља у кик боксу и боксу, а данас једну од најуваженијих светских судија у рингу. Ја сам једина телевизијска репортерка у Србији која је успела да упоредо изгради и каријеру ТВ новинарке на националној телевизији и репрезентативке у савате боксу и због тога просто желим да на овај начин скренемо пажњу свих на успехе које ове девојке постижу“, објашњава иницијаторка и организатока догађаја, Сандра Зекић, додајући да је она имала среће будући да је због посла којим се бави била видљива за колеге, али и са осталим девојкама, успешнијим од ње. „Због тога желим да на крају своје спортске каријере, више упознам наше друштво са девојкама и девојчицама које су већ сјајне, ту су и наше су! И заиста мислим да је време за рЕволуцију у нади да ћемо већ следеће године избацити „р“ из назива и наставити Еволуцију тих спортискиња“, додаје Сандра.

.Сандра је једна од девојака која ће се то вече борити. Два пута вицешампионка Европе и једном освајачица бронзане медаље, а касније и професионална боксерка последњих неколико година. Прва рЕволуција биће и њен опроштајни меч у граду из ког је све и кренуло – Новом Саду. Поред меча у професионалном боксу, исте вечери очекује нас и 6 уводних борби ( 3 x олимпијски бокс, 1 x кик бокс, 1 x савате бокс и 1 x тајландски бокс), али и демонстрација рекреативног бокса и цомбат фитнеса који је све популарнији међу женама.

Ова ревија претендује да постане традиционална и за сада је једина у региону и шире која ће у основи имати само женске мечеве у олимпијском боксу, кик боксу и савате боксу, женске судије у рингу и на тај начин допринети да све те девојке међу којима је већ доста шампионки, сада постану видљивије!

рЕволуција“ ће стога и симболично бити одржана у недељу, 8. марта у малој Сали СПЕНС-а, карте су ускоро у продаји преко Гигстиx-а, а сав приход од улазница биће уплаћен клубовима девојака које се на „рЕволуцији“ буду бориле, за њихове даље припреме и већу „видљивост“ и један део ће бити уплаћен за лечење оних којима је тренутно најпотребније..

Коментари су затворени.