Нема предаје – поново ради биоскоп!

Поводом 15 година од кобног 17. марта 2004. године и погрома српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије и поводом 20 година од 24. марта 1999. године и почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију Хуманитарна организација Срби за Србе организоваће у преко 20 градова широм света хуманитарне пројекције филма „Ви идите, ја нећу“.
Филм „Ви идите, ја нећу“ редитеља Хаxи-Александра Ђуровића је заснован на књизи „Љетопис Новог Косовског Распећа“ митрополита Амфилохија и открива нам неиспричану истину о косовско-метохијском страдању српског народа, његовог вјерског и културног наслеђа кроз цијелу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића из Бјелог Поља код Пећи.
Филм се приказује са благословом Митрополита, а продукција Александрија Филм је исти уступила бесплатно за ову хуманитарну акцију. Сва прикупљена средства биће искориштена за помоћ породицама на Косову и Метохији у склопу Васкршње акције Хуманитарне организације Срби за Србе.

„Биоскоп из блока” је један од хуманитарних догађаја које организује Хуманитарна организација Срби за Србе, а огледа се у одржавању пројекција филмова гдје се кроз продају карата и појединачне донације прикупљају средства за помоћ социјално-угроженим породицама које Организација помаже у склопу својих редовних дјелатности.

Mисија хуманитарне организације Срби за Србе:

,,Дошли смо на идеју на одржавање овог низа пројекција у знак сјећања на све страдале након и више него усјпешних недавних пројекција у Градишци и Бијељини.

Као организација смо од самог настанка скретали пажњу на негативне трендове у нашем народу попут аутодеструкције узоркованој прије свега бијелом кугом, међусобним подјелама и промоцијом безнађа и бесмисла као начина живота. Са друге стране, трудили смо се да јавности покажемо свијетле примјере како вишедјетне породице могу да функционишу, те да је останак и опстанак породица на овим просторима могућ и много лакши уколико једни на друге обратимо пажњу и једни другима притрчимо у помоћ.
Због тога овај пут желимо да уперимо прст у још једну аутодеструктивну навику нашег народа, а то је колективни заборав и окретање леђа према патњама својих сународника, зарад привидно бољег и лагоднијег живота, освједоченог најчешће само у датим обећањима.

Парафразирајући псалмопојца: „Ако заборавимо тебе Космете, нека нас заборави десница наша” и слиједећи његову мисао желимо да приказивањем филма „Ви идите, ја нећу“ скренемо пажњу на голготу коју је прошао и коју још увијек пролази наш народ Косову и Метохији и пошаљемо јасну поруку да у овим турбулентним временима нису сами, нити да их икада смијемо препустити забораву.

Да не бисмо пјевали пјесму Господњу у земљи туђој, овом приликом кличемо:
Нема предаје – поново ради биоскоп!

У Новом Саду пројекција филма je  у Амфитеатру на првом спрату СПЕНС-а у  недељу, 24.3.2019. године у 19:30.

Коментари су затворени.