СПЕНС је јуче био домаћин изложбе „Повратак минијатури“, која кроз јединствена уметничка дела, говори о важности борбе против дувана. Диван гест је што ће сва средства од продаје бити донирана организацији Нурдор Србија, као допринос борби против рака код деце.

Највећи део минијатура уметници су израдили на картону, који је добијен од кутија цигарета.

Након отварања изложбе и концерта Мише Близанца одржана је аукција изложених минијатура и тридесетак ретких и вредних књига.

Идеја изложбе је јединствена у Србији.

Није забележено у последњих четрдесетак година, да су уметници са ових простора стварали своја дела на картону добијеном од кутије цигарета, као својеврстан бунт против употребе дувана, једног од највећих узрочника тумора и рака не само за кориснике него и окружење.

Формат, кутија цигарета је довољно велика да уметник може да се изрази.

Довољно мали да не буде претенциозан, као доказ да се на приручном, чак отпадном материјалу може створити уметничко дело.

Најбаналнији предмети, попут празне кутије од цигарета, могу да буду подстицај да се трансформишу у један поетски израз, са веома снажном и јединственом поруком против употребе дувана.

Овога пута уметност нас учи како да бринемо једни о другима.

Хвала свима који су својим присуством подржали борбу против дувана и уверили се како једна кутија цигарета може да буде уметност која говори!

Организатор:

Кластер ПАНОНСКА ПЧЕЛА

Коментари су затворени.