Макета будућег изгледа Спортског и пословног центра ”Војводина” након његове потпуне реконструкције, представљена је јавности, а о тој теми говорили су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и декан Факултета техничких наука и вођа пројектног тима проф. др Раде Дорословачки.

– План нам је да храбро кренемо и завршимо пројектно-техничку документацију и да тај пројекат већ за неких 12 до 14 месеци презентујемо и конкуришемо на Програм Србија 2025, како бисмо добили средства и кренули у велики подухват. Намера нам је да функционално боље организујемо први спрат, да ту буду одељење Градске библиотеке, галеријски простор, али и Центар за вештачку интелигенцију. Да бисмо то постигли морамо бити максимално посвећени, па да се макета преточи у идејно решење, па у пројектно-техничку документацију, а онда и у подухват неимара. Верујем да је то могуће, као што је било могуће да, пре четрдесет година, на простору некадашње фабрике настане овај објекат. Циљ је да заменимо комплетан кров, фасадни омотач, степениште, да средимо све хале, свлачионице, купатила и тоалете. Имамо одговорност према будућим поколењима, да неке нове генерације ту проводе време и стварају успомене. Нови Сад није паланка, већ српска Атина, снажан град који живи за нове ствари, и име му говори да је нови и да тежи развоју. Имамо најбољи Факултет техничких наука у целом региону и ако неко може да уради документацију, то су они – нагласио је Вучевић. Он је најавио да ће Град ускоро припремити тендер за Раднички универзитет, а реконструкција тог објекта, како је рекао, биће симбол опоравка Новог Сада.

– Та зграда асоцира на пожар, на губитке људских живота, на неспособност Града да 20 година не може да је обнови, и ту мора да буде основан модеран бизнис центар, и да идемо путем напретка. Није било лако да постанемо Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе, па смо у томе успели зато што смо веровали и нисмо одустајали. Тако исто ћемо се борити за четврти мост, за градску болницу, за то да Научно технолошки парк буде кошница знања, да ”Епикгејмс” направи ИТ хаб на месту где су деценијама стајале бараке пропале индустрије. Коначно смо дочекали да нам у наш град долази индустрија 21. века – истакао је градоначелник Вучевић.

– Дошао је тренутак да СПЕНС-у вратимо стари сјај. Реконструкција објекта површине преко 80 000 м2 највећи је подухват те врсте у региону. Градоначелник је донео исправну стртешку одлуку да Град ангажује ФТН са тимом стручњака на том послу, а уговор о сарадњи биће за неколико дана потписан. Објекат СПЕНС-а мора се осавременити и прилагодити новим стандардима – изјавио је проф. др Дорословачки и оценио да ће оснивање Центра за вештачку интелигенцију значајно допринети развоју ИТ сектора у Србији.

– Близина тог центра, Факултета техничких наука и Научно технолошког парка оживаће многа дешавања од виталне користи граду и држави. Наши некадашњи студенти, експерти на пољу вештачке интелигенције враћају се након 30 година из Сједињених Америчких Држава и много ће том процесу допринети – закључио је проф. др Раде Дорословачки.

Нови Сад, 16. јун 2020. године

Коментари су затворени.