У петак 21. децембра у оквиру  Новогодишње акције, активисти из Новог Сада паковали су  тринаести пут пакетиће за социјално угрожене малишане из Војводине. Спаковано је 370 пакетића, а већ у недељу је била прва подела за 150 деце из 7 основних школа из Новог Сада и Руменке.

Фондација ,,Осмех на дар” основана је фебруара 2009. године као продужетак истоимене традиционалне новогодишње акције помоћи деци на Косову и Метохији, које је отпочела 2006. године, од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената нашег факултета. Представља прву институцију овог типа у Републици Србији, а и шире.

Заснована је на принципима солидарности, транспарентности и политичке неутралности и тренутно окупља студенте готово свих факултета, са свих универзитета у Србији, а подржава је велики број људи добре воље свих узраста.

Поред помоћи деци на Косову и Метохији, фондација ,,Осмех на дар” помаже и болесној и деци са посебним потребама, а бави се и образовним активностима, као и промоцијом културе и спорта широм Србије.

Најпознатија и највећа акција Фондације је новогодишња акција која се спроводи већ пуних 12 година (ове године ће бити 13. акција) широм Србије, али и Лике, Далмације и Славоније. У претходних 12 година подељено је преко 20.000 пакетића и раширено небројано више дечијих осмеха.

Акција која се годинама спроводи на више локација истовремено је и Васкршња акција, а Фондација је до сада организовала и на десетине спортских манифестација и фестивала (најпознатији је Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду који посети око 10 000 људи).

Резултат свих ових активности јесу акције помоћи и опремања здравствених институција (куповина пулсних оксиметара, ЕКГ апарата, болничких кревета, потрошног материјала…) и образовних институција (куповина КСАФА апарата за Специјалну школу из Врања, реновирање ламината у школи на КиМ, куповина преко 40 табли за школе на Косову и Метохији, донације компјутера, наставног и дидактичког материјала, опремање библиотека…). Издвајамо и донације на десетине компјутера образовним институцијма, деци из вишедетних породица или социјално угроженој деци, помоћ у виду основних животних намирница за преко 40 социјално угрожених породица, помоћ у виду беле технике за породице погођене поплавама, као и помоћ у провођењу акција за здравствено угрожену децу и младе (активирањем СМС бројева или покретањем медијских апела за помоћ).
Све збирно ове акције је спровело неколико хиљада младих људи, кроз 700 акција и контакт са преко 600 институција. Уз стицање непроцењивог искуства за будуће радно онгажовање, кроз „Осмех“ су многи склопили пријатељства за цео живот.

Фондација је захвална СПЕНС- у на уступљеном простору.

Коментари су затворени.